Bijna één op de vier Belgen verwelkomde een huisdier tijdens de coronacrisis

De coronacrisis en de periodes van lockdown hebben de rage versterkt en de passie van de Belgen voor huisdieren opnieuw aangewakkerd. Volgens een Dedicated[1] enquête die in opdracht van Tom&Co bij duizend Belgen werd uitgevoerd, heeft 19% van de ondervraagden in de afgelopen 12 maanden een extra dier in huis genomen en heeft 4% van wie nog geen dier bezat, een kleine metgezel aangeschaft.

De Vlaming, een grote dierenvriend

Tegenwoordig worden huisdieren steeds meer beschouwd als volwaardige leden van het gezin. Volgens een enquête van het onderzoeksinstituut Dedicated in opdracht van de winkelketen Tom&Co bezit één Belg op twee (49%) één of meer huisdieren. Daarvan zijn honden (54%) en katten (53%), niet verrassend, het meest vertegenwoordigd in de huishoudens, gevolgd door vissen (10%), pluimvee (8%), konijnen (7%), volièrevogels (5%) en knaagdieren (2%).

58% van de eigenaars van huisdieren woont in Vlaanderen, 32% in Wallonië en 10% in Brussel. Ongeacht het soort huisdier woont 70% van de respondenten in een dorp, op het platteland of aan de rand van de stad, tegenover slechts 30% in de stad of het stadscentrum. Uit de studie blijkt ook dat 65% van de huisdiereigenaren een tuin hebben en slechts 5% heeft helemaal geen eigen buitenruimte.

Met kennis van zaken

Heeft de coronacrisis een belangrijke rol gespeeld bij de adoptie of aankoop van een huisdier? Bijna één Belg op twee (43%) denkt er zo over. Uit de studie blijkt dat 19% van de Belgen die al een huisdier bezaten, er in de voorbije 12 maanden één hebben bijgekregen, terwijl 4% van de Belgen die nog geen huisdier bezaten, voor het eerst een huisdier hebben aangeschaft. Dit betekent dat in totaal 23% van de Belgen een huisdier in huis hebben genomen.

Van hen beweren bijna allen (98%) begaan te zijn met dierenwelzijn en bijna 6 op de 10 ondervraagden (58%) zeggen zelfs dat zij zich inzetten voor dierenwelzijn. 71% van de respondenten vinden dat ze bijdragen aan het welzijn van hun huisdier. Dit gevoel is nog sterker bij vrouwen (76% tegenover 67% bij mannen) en bij 55-plussers (73%). 

"We zien dat onze klanten een verantwoordelijke houding hebben en onze experts in de winkel veel vragen stellen omdat ze willen dat hun huisdieren het goed hebben," zegt Maud Leschevin, Chief Customer Officer bij Tom&Co.

Enkele van de meest genoemde beperkingen zijn : het huisdier niet overal mee naartoe kunnen nemen (38%), het niet alleen kunnen laten (28%) en niet op vakantie kunnen gaan (27%). Andere elementen die als belemmering worden gezien voor de aanschaf van een huisdier zijn het vuil (38%) en de schade (30%).

Jongeren en knaagdieren

Uit de enquête blijkt dat vooral de jongste groep van de ondervraagde bevolking (18-34 jaar) in het afgelopen jaar een huisdier heeft aangeschaft. 78% van hen beweren in het afgelopen jaar een huisdier te hebben geadopteerd of gekocht (vergeleken met 66% van de 35-54-jarigen en 59% van de 55-plussers). En voor 44% van hen was het hun eerste aankoop.

Verrassend genoeg zijn konijnen en knaagdieren, ongeacht de leeftijd van de eigenaars, de meest populaire diersoorten tijdens de lockdown (83%), vóór katten (64%) en honden (63%).

Voor de aanschaf van hun huisdier gingen 20% van de ondervraagde Belgen naar een particulier, terwijl dat in 2017[2] slechts 15% was. 15% is naar een opvangcentrum gegaan; een percentage dat in 4 jaar nauwelijks is veranderd. Bovendien beweert 12% (tegenover slechts 8% in 2017) zijn nieuwe levensgezel te hebben "gevonden", vooral wanneer het om een kat gaat.

Dieren maken je gelukkiger

Op de vraag wat de belangrijkste redenen waren voor het adopteren of kopen van een huisdier in de afgelopen 12 maanden, antwoordde 55% van de respondenten dat het hen gelukkig maakte en 48% dat het vreugde bracht in hun huis. Eén Belg op twee meent ook dat het is om de eenzaamheid tijdens de lockdown te compenseren (52%). Voor één op de drie is het om verveelde kinderen bezig te houden (31%) of gewoon omdat het hen helpt te ontstressen (29%) tijdens deze ingewikkelde periode.

"De coronacrisis heeft geen eigen unieke reeks problemen met zich meegebracht. Integendeel, voor de Belgen was het de trigger die hen ertoe aanzette een huisdier te adopteren of te kopen en het gezin uit te breiden", concludeert Sacha Dumoulin, algemeen directeur van Dedicated.

 

[1] De enquête werd tussen 2 en 22 april 2021 uitgevoerd door Dedicated in opdracht van de dierenspeciaalzaak Tom&Co, via het internet bij een representatieve steekproef van de Belgische bevolking, bestaande uit 1.010 personen van 18 jaar en ouder.

[2] In maart 2017 heeft Dedicated ook een studie uitgevoerd voor Tom&Co, met de titel: Belgen en hun huisdieren: hoe dragen huisdieren bij tot het geluk van hun baasjes?

keyboard_double_arrow_up