Mens en dier: rasechte gewoontebeestjes
Zonder dat we erbij stilstaan kan de uurwisseling voor onze huisdieren een bron van stress zijn. Net als mensen hebben honden en katten een interne biologische klok die hen vertelt wanneer ze moeten eten, drinken, rusten, wakker worden, lopen en bewegen. Meer nog: onze pets hebben een veel beter tijdsbesef dan wij, zelfs al maakt het voor hen niets uit welk uur de klok aangeeft. Hun cycli zijn nauw verbonden met die van het licht en de duisternis. De blootstelling aan het licht verklaart namelijk waarom wij, maar ook onze huisdieren, ons vaak energieker voelen tijdens de zomermaanden en eerder lui tijdens de herfst en winter.
Terwijl de hoeveelheid zonlicht in de loop van het jaar geleidelijk aan verandert, gebeurt de overschakeling van zomer naar wintertijd zeer plots.
Adeline Westerling, gedragsspecialist en expert voor Tom&Co, legt uit waarom onze huisdieren hier last van hebben: “Niet zozeer de uurwisseling zelf, maar wel de veranderingen in onze menselijke routines zijn verwarrend voor huisdieren. Ze kunnen vaker van streek raken, meer blaffen, geagiteerd raken en bedelen om eten. Het kan ook dat ze angstiger worden, meer stress vertonen, een verminderde eetlust hebben, apathischer worden, chagrijniger worden en soms zelfs vernielzuchtig of slordig worden. De mate waarin huisdieren deze gedragsveranderingen vertonen, hangt sterk van het karakter en de levensstijl van het dier, maar ook van de routine die wij hen aanleren als baasjes.”
Daarom is het niet bevorderlijk wanneer we onze huisdieren gewoon maken aan een te strakke routine. Huisdieren die systematisch op vaste tijdstippen gaan wandelen, slapen, of hun eten krijgen, moeten al een heel aantal dagen op voorhand gewoon raken aan de nieuwe routine die hun baasje plotseling aanneemt. Het is in dat geval ideaal om het ritme van onze huisdieren geleidelijk aan te veranderen in stappen van 5 tot 10 minuten per dag. Ook is het een goed idee om de dagelijkse wandeltijd te verhogen, de speeltijd uit te breiden en zoveel mogelijk kauw- en bezigheidsspel aan te bieden om de kwaliteit van hun slaap te verbeteren en stress te verminderen.
Een lange wandeling in het donker? Let’s light it up!
De overschakeling van zomer – naar wintertijd betekent ook dat we voortaan onze geliefde viervoeters in het donker moeten uitlaten. Ja, ook tijdens de koude en vaak regenachtige wintermaanden is het essentieel dat deze wandelingen een dagelijkse gewoonte blijven. Maar hier geldt: veiligheid boven alles. Voor donkere wandelingen halen baasjes best alles uit de kast om samen met hun trouwe vriend goed te kunnen zien en gezien te worden.
Eerst en vooral is het dus belangrijk om goed zichtbaar te zijn voor automobilisten en fietsers. Idealiter maken we onze honden geleidelijk aan gewoon aan lichtgevende accessoires, en belonen we hen met wat lekkers nadien. De e-store van Tom&Co biedt alvast allerlei leuke accessoires aan om deze wandelingen vlot en in alle veiligheid te laten verlopen, zoals fluorescerende veiligheidsvestjes, halsbanden of riemen verlicht met LED-lichtjes, een bandana en zoveel meer. Zelf nemen we ook best een zaklamp mee op onze wandelingen, en zeker langs slecht verlichte wegen.
Verder is het belangrijk om tijdens donkere wandeltochten onze viervoeters altijd aan de leiband te houden én geen onbekend terrein te willen ontdekken. Deze avonturen sparen we liever voor een wandeling overdag.