Kakelende kippen en piepende kuikentjes. Tom&Co adviseert hoe je dit speels gezelschap op en top verzorgt.

De terugkeer van het mooie weer, langere dagen, bloemen in bloei: er zijn zoveel redenen om je te verheugen over de komst van de lente. Maar er is ook iets anders wat ons niet onbewogen laat in deze periode. De lente is het seizoen van geboortes en dan vooral van kuikens. Tom&Co, specialist in huisdieren, geeft je het beste advies over hoe je je kunt voorbereiden op de komst van de kleine gele wezentjes en hoe je ze zo goed mogelijk kunt verzorgen als ze eenmaal volwassen zijn. Deze tips komen precies op tijd, nu steeds meer Belgen kippen in huis halen. Verse eieren, een 100% milieuvriendelijke manier om een deel van de voedselresten weg te werken met een dier dat niet enkel gemakkelijk te verzorgen is, maar ook speels en goed gezelschap is: kippen hebben het allemaal. 

De geboorte van kuikens voorbereiden

Lente betekent niet alleen de terugkeer van het mooie weer, het is ook het seizoen waarin heel wat verschillende dieren worden geboren. En een van deze geboortes kan van bijzonder belang zijn voor sommige Belgen. De lente is inderdaad het ideale seizoen om een kippenren te starten of uit te breiden.

  • Welke eieren? Als je een haan hebt, hoef je alleen de bevruchte en onbevruchte eieren uit te zoeken. Daarvoor wordt 4 tot 7 dagen nadat de eieren zijn gelegd een eierzoeker gebruikt. Dit kleine apparaatje zendt een intens licht uit dat door de schaal heen dringt. Zie je een klein zwart puntje met aders? Gefeliciteerd! Je krijgt een kuikentje. Alternatief: je koopt gewoon bevruchte eieren die je laat uitbroeden.
  • Broeden: Als je een hen hebt die graag broedt, zal zij voor alles zorgen. Je enige taak is haar goed voeden en haar constant water te geven. Is je hen geen fan van broeden, dan kan je ook kiezen voor een kunstmatige incubator. Tom&Co biedt veel verschillende modellen aan om aan je behoeftes en je budget te voldoen (met of zonder elektrische broedmachine, met of zonder automatisch draaien van de eieren).
  • Voedsel: op het menu van deze schattige wezentjes -want ja, ze hebben een specifiek dieet- zet je best voedsel op basis van meel of kruimeltjes. Geen paniek: er bestaan kant-en-klare mengsels. 

Een kippenhok in de tuin? We zijn er als de kippen bij!

Eenmaal volgroeid (na 21 dagen), zijn de kuikens relatief gemakkelijk te verzorgen, wat ook hun succes in onze tuinen verklaart. Let wel dat een kip gemiddeld 10 jaar leeft. Daarom is het houden van kippen niet iets wat je in een opwelling doet en vereist het een verbintenis op lange termijn.

  • De leefomgeving: Een rustige plek om te leven, schoon en goed voorzien van stro is voldoende voor gelukkige kuikens. Wat het onderhoud betreft, is het aangeraden om de 2 à 3 dagen een snelle schoonmaakbeurt uit te voeren en een keer per maand grote schoonmaak. Denk er ook aan om je kippenhok goed te beschermen. Vossen, wezels, ratten, eksters en kraaien hebben het niet altijd even goed voor met kippen en kuikens. Daarom bestaan er automatische sluitings-/openingssystemen, zodat je kippen 's nachts niet naar buiten gaan. Het hok moet ongeveer 30 cm hoog zijn en voorzien zijn van een hekken van draadgaas met een maaswijdte van minder dan 3 cm, dat 30 cm in de grond is verankerd en ten minste 2 m hoog is. U kunt het hok ook afdekken met gaas of een net om vliegende roofdieren op afstand te houden. Er moet ook voldoende ruimte zijn: de leefruimte rond een kippenhok voor 4 kippen moet bijvoorbeeld een minimumoppervlakte van 2m² hebben. En natuurlijk, hoe meer ruimte er is (en idealiter buiten), hoe gelukkiger de kippen zullen zijn. Ook belangrijk voor hun welzijn: kippen zijn sociale dieren. Ze houden van, en hebben nood aan, het gezelschap van andere kippen. 
  • Voeding: kippen eten graan, korrels of meel. Het is bekend dat ze ook graag naar restjes pikken. Een enkele kip kan in een jaar 150 kilo voedselafval wegwerken. Maar let op, sommige restjes moeten worden vermeden, zoals aardappelschillen of rauwe aardappelen, uien-, knoflook- en preischillen, schillen van bananen, citrusvruchten en kiwi's, beschimmeld fruit en groente, alsook gerechten die te zout, te pikant en te veel saus bevatten. Voor een goede opname en spijsvertering is het van essentieel belang dat de kippen altijd toegang hebben tot vers en schoon water. De deskundigen van Tom&Co raden ook sterk aan om ze grit te geven, een mengsel van kleine steentjes en calcium. De kleine steentjes helpen de spijsvertering te bevorderen door het voedsel direct in de maag te pletten (kippen hebben geen tanden) en calcium helpt om de eierschaal te versterken.
  • Leggen: Een hen legt gemiddeld 250 eieren per jaar, afhankelijk van het ras. Een tekort aan mineralen kan echter legproblemen veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat je je leghennen bijvoedt. Hoe beter je ze voedt, hoe meer ze je zullen belonen met eieren van goede kwaliteit. 
  • Gezondheid: Krabben je hennen zich en zitten er rode vlekken op de eieren? Deze tekenen moeten u waarschuwen voor een mogelijke rode luizenplaag. Hoewel de luizen klein zijn, kunnen deze parasieten aanzienlijke schade aanrichten. Ze zuigen het bloed van de hennen op, wat hun systeem verzwakt en uiteindelijk zelfs tot bloedarmoede kan leiden. Om ze kwijt te raken, is een grondige reiniging en ontsmetting met geschikte producten onvermijdelijk. Je kunt het hele kippenhok bestrooien met diatomeeënaarde (een 100% natuurlijk insecticide, bestaande uit microscopisch kleine algen die het exoskelet van de insecten aantasten). Dit doe je best om de 3 weken tijdens het warme seizoen (omdat de parasieten verschijnen tijdens warme en vochtige periodes). Aarzel niet om in geval van twijfel een dierenarts te raadplegen.
keyboard_double_arrow_up