CO2-neutrale hondenvoeding op basis van insecten: Voor de 1e keer in een Belgische keten

Imby is het eerste Belgische merk dat CO2-neutrale hondenvoeding lanceert. Imby maakt recepten op basis van insecteneiwitten en verse plantaardige ingrediënten om een gezonde maaltijd voor honden aan te bieden. De producten worden volledig in eigen land geproduceerd, met ingrediënten die voornamelijk uit België en de buurlanden afkomstig zijn. Het is bovendien uniek dat deze producten gemakkelijk toegankelijk zullen zijn voor alle eigenaars van huisdieren, aangezien ze vanaf 17 november in de eerste Tom&Co-winkels verkrijgbaar zijn.

#IMBY, change starts In My BackYard

Iedereen is het erover eens dat de vleesindustrie een belangrijke factor speelt in de uitstoot van broeikasgassen, en zo bijdraagt tot diverse ongewenste klimaateffecten. Die vleesindustrie vormt ook een bedreiging voor de biodiversiteit door ontbossing en put de waterreserves uit. Veel consumenten zijn zich bewust van de noodzaak om hun voeding aan te passen en proberen hun vleesconsumptie reeds te verminderen en stappen geheel of gedeeltelijk over op alternatieven. Maar wist u dat 20% van alle vleesproductie wereldwijd door honden en katten[1] wordt geconsumeerd? De Belgische start-up Imby, die deel uitmaakt van de Start It at KBC-accelerator, wil daar verandering in brengen.

"Met Imby kunnen hondeneigenaars eindelijk gezonde en duurzame voeding in huis halen voor hun favoriete viervoeter", legt Nicolas Bartholomeeusen, oprichter van Imby, uit.

Imby biedt consumenten een nieuwe soort huisdierenvoeding aan met recepten op basis van insecteneiwitten en plantaardige ingrediënten. Insectenpoeder is gemiddeld 3 keer rijker aan eiwitten dan vlees en tot 50 keer duurzamer. Het is dus zonder twijfel een middel om ecologische uitdagingen aan te gaan - ook wat betreft dierenvoeding.

Talrijke voordelen, en niet alleen voor het milieu

Alle Imby-voedingsmiddelen worden zorgvuldig samengesteld door een team van voedingsdeskundigen en bieden een compleet alternatief voor bestaande recepten op basis van vlees. Naast het milieuaspect hebben de Imby-recepten nog andere voordelen. Zo hebben ze niet alleen een hoge verteerbaarheidsscore, maar zijn de producten ook hypoallergeen. Dit betekent dat ze geschikt zijn voor alle honden, ook honden met voedselallergieën (vaak gerelateerd aan rundvlees, kip of zuivelproducten). De Imby-hondenbrokken worden tot slot gebakken in de oven (nog een innovatie op het gebied van dierenvoeding), wat zelfs de meest veeleisende honden doet watertanden.

“Insecten zijn de toekomst, zowel wat voeding voor mensen betreft, als voor dieren. Ze zijn minstens even lekker als gezond, en hun ecologische voetafdruk is aanzienlijk lager dan andere voedingsmiddelen”, stelt dierenarts Dr. Reinier Logcher vast.

Op een steenworp afstand van de consument

Tom&Co, de Belgische dierenspeciaalzaak, was meteen overtuigd van het potentieel van dit merk en heeft een exclusief partnerschap afgesloten met Imby voor België. Dit betekent dat de Imby-hondenbrokken op basis van insecten vanaf 17 november aan het assortiment van Tom&Co werden toegevoegd. Deze brokjes, die verkrijgbaar zijn in zakken van 1,5 kg en 5 kg, zijn gemaakt van insectenpoeder (op basis van meelwormlarven) en "superfoods" (zoete aardappelen, haver, spinazie, broccoli en bosbessen). Het product wordt geleidelijk aan in alle Belgische Tom&Co-winkels geïntroduceerd. Voor degenen die hun hond willen verwennen, zijn er ook 3 speciale lekkernijen met functionele voordelen (Skin&Coat koekjes voor een zijdezachte vacht, Snooze & Sleep koekjes voor een goede nachtrust en een dental stick voor een vlekkeloze mondhygiëne en gezonde tanden).  

Anna Pilot, Category Manager Exclusive Brands bij Tom&Co, is opgetogen over deze samenwerking: "Ons doel is om aan de steeds groeiende behoeften van onze klanten te voldoen. Wij hebben geen seconde getwijfeld om Imby-brokjes op basis van insecten aan onze rekken toe te voegen. Dankzij dergelijke samenwerkingsverbanden kunnen wij ons gamma van gespecialiseerde en exclusieve merken verder uitbouwen. Vooral omdat we sowieso al de nadruk wilden leggen op natuurlijke, evenwichtige en milieuvriendelijke producten.”

[1] The truth about cats' and dogs' environmental impact

Over Imby 

Imby is een Belgische start-up die als missie heeft de meest duurzame en gezonde dierenvoeding te maken, zonder het gebruik van vlees. Veeteelt is namelijk één van de grootste oorzaken van de klimaatopwarming. De recepturen van Imby bieden honden een hoogwaardig alternatief aan, op basis van insectproteïnen en plantaardige ingrediënten. De Belgische start-up biedt brokken aan in zakken van 1.5KG en 5.0KG, met een onderscheid voor leeftijd en ras. Daarnaast bestaan er ook 3 functionele snacks om je viervoeter te verwennen. Alle verpakking is gemaakt van mono-plastic en is bijgevolg 100% circulair, ook een primeur in België.

Imby draagt ook een steentje bij tot de lokale gemeenschap. De productie gebeurt hoofdzakelijk in Gent, met meer dan 70% van de ingrediënten die afkomstig zijn uit België, Nederland en Frankrijk. Daarnaast is Imby het eerste Belgische merk in de dierenvoeding dat volledig CO2 neutraal opereert. Dankzij hun partnership met Reforest’Action, doen zij aan carbon-offsetting om hun CO2 afdruk te neutraliseren en planten zij ook bomen aan in België en Nederland. Intussen zijn er reeds 500 bomen geplant in Walik (NL) en Mont-Saint-Hubert (BE), wat ons klimaat en de biodiversiteit ten goede komt.

Voor meer informatie kan men terecht op op www.imbypetfood.com.

keyboard_double_arrow_up