Dag van de Mondgezondheid – Tover dankzij de tips van Tom&Co een gezonde glimlach op de snoet van je huisdier

Donderdag 17 maart 2022 - Aanstaande zondag, 20 maart, is het Dag van de Mondgezondheid, en staan we overal ter wereld stil bij het belang van een goede mondhygiëne. Ook onze geliefde huisdieren hebben er baat bij dat hun gebit goed wordt verzorgd. Honden en katten gebruiken hun tanden dan ook de hele dag door om te eten, te kauwen, voorwerpen te vangen en op te pikken. Bovendien krijgt maar liefst 85 van de volwassen honden ooit te maken met tandproblemen, vooral de kleinere rassen zijn hier heel gevoelig aan. Dierenwinkelketen Tom&Co deelt in het kader van deze bijzondere dag zijn advies voor pet lovers om de tanden van hun huisdier op en top te verzorgen. Lijkt drie keer per week de tanden van je trouwe viervoeter poetsen een gedoe? Met deze tips & tricks van Tom&Co wordt het voortaan kinderspel.

Zet je tanden erin!

Een optimale mondhygiëne bij honden en katten begint bij de juiste voeding. Elk huisdier verdient kwaliteitsvolle brokken die gezonde vezels bevatten en een schurend effect hebben op de tanden. Dit vertraagt namelijk de aangroei van tandsteen. Daarnaast is kauwen een natuurlijke, gezonde manier om tandsteen te voorkomen. Het is daarom belangrijk om kauwbotten, dental sticks, ballen of tandensnacks te voorzien. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de combinatie van gezond eten en één dental stick per dag uiteindelijk leidt tot 24% minder tandplak en de helft minder tandsteen bij honden. Hier geldt bovendien ook de regel “jong geleerd is oud gedaan”, want Tom&Co raadt dental sticks voor pups aan van zodra ze al hun definitieve tanden hebben.

De combinatie van gezond eten en één dental stick per dag leidt tot 24% minder tandplak en de helft minder tandsteen bij honden.
De combinatie van gezond eten en één dental stick per dag leidt tot 24% minder tandplak en de helft minder tandsteen bij honden.

Ook het nut van kauwspeeltjes mag zeker niet worden onderschat. Deze speeltjes schuren de tanden en bevorderen de productie van speeksel. Dat helpt om voedselresten tussen de tanden te verwijderen. Merk op dat bovenstaande tips van toepassing zijn op de definitieve tanden van honden en katten, en niet zozeer op de melktanden, die nog uitvallen.

De webshop van Tom&Co heeft alvast alle nodige items in huis om ervoor te zorgen dat je pet de juiste voeding krijgt en voldoende kan kauwen.

 

Beter voorkomen dan genezen

Velen denken er misschien niet aan, maar tandenpoetsen bij honden en katten is een belangrijke, goede gewoonte. Dankzij een regelmatige poetsbeurt bouwt een hond of kat namelijk minder tandplak op, wat tandvleesproblemen en zelfs algemene gezondheidsproblemen kan vermijden. Het duurt even vooraleer je trouwe viervoeter aan dit nieuwe ritueel gewoon wordt, maar met de volgende tips gaat hij voortaan met een gezond én schoon gebit door het leven:

 • Herken tandplak en tandsteen.

Als de tanden van je hond of kat er gelig of ruw uitzien, is het tijd om in te grijpen, want dan heeft je huisdier last van tandplak. Dit is een zachte laag bacteriën en suikers die zich ophoopt uit speeksel en voedsel. Tandsteen is dan weer het resultaat van tandplak. Deze harde laag is niet met de borstel te verwijderen en kan best opgelost worden door een dierenarts.

Zien de tanden er wit uit, heeft je huisdier geen slechte adem en oogt het tandvlees roze? Dan is er niets aan de hand, maar…

 • … een gewaarschuwd baasje is er twee waard! Maak van de poetsbeurt een routine die je twee tot drie keer per week herhaalt, en doe dit stap voor stap:

  ​1. Begin op jonge leeftijd met het poetsen van de tanden van je hond of kat. Een pup of kitten raakt hieraan sneller gewend dan een ouder huisdier. Spelenderwijs en door je pet regelmatig te belonen kun je hierin zijn vertrouwen winnen.

  ​2. Spreid de lippen van je pet en neem hem zo vast dat je de tanden kunt aanraken. Herhaal dit proces een paar keer, totdat je maatje dit vlot toelaat.

  ​3. In een volgende stap kun je kalm beginnen wrijven over de tanden van je hond of kat.

  ​4. Daarna is het tijd om hetzelfde proces te herhalen met tandpasta voor huisdieren. Gebruik zeker geen humane tandpasta, want de fluoride in deze tandpasta is giftig voor honden en katten.

  ​5. Wanneer je hond of kat gewend is geraakt aan de tandpasta, introduceer je de (flexibele) tandenborstel voor huisdieren en kun je zachtjes beginnen met het poetsen van de tanden.

  ​6. Ondervind je bij bovenstaande stappen moeilijkheden? Vergeet dan zeker niet om je hond of kat regelmatig te belonen met een lekkernij.
Dankzij een regelmatige poetsbeurt bouwt een hond of kat minder tandplak op, wat tandvleesproblemen en zelfs algemene gezondheidsproblemen kan vermijden.
Dankzij een regelmatige poetsbeurt bouwt een hond of kat minder tandplak op, wat tandvleesproblemen en zelfs algemene gezondheidsproblemen kan vermijden.
Florence Baekelandt Whyte Corporate Affairs

 

 

keyboard_double_arrow_up