Een hond op het werk, een goed idee? Met de gouden raad van Tom&Co wordt ‘Take Your Dog to Work Day’ een succes.

Dinsdag 20 juni 2023 - Op vrijdag 23 juni is het International Take Your Dog to Work Day. De naam verklapt het al: op deze dag vieren we onze trouwe viervoeters en mogen ze voor een keer shinen op de werkplek. Omdat Tom&Co sterk gelooft in de meerwaarde van honden op het werk, nodigt de dierenspeciaalzaak massaal zijn partners, leveranciers en andere bedrijven uit om deel te nemen aan deze dag. En met succes, want ondertussen schreven zich zo’n 104 werknemers in om met hun hond deel te nemen aan dit initiatief. Voor hen is het duidelijk: een kwispelende collega, da’s (werk)plezier gegarandeerd!

Volgens Tom&Co zijn er onnoemelijk veel voordelen om viervoeters mee te nemen naar het werk. Het grootste voordeel is dat een hond op kantoor de productiviteit van de werknemers verhoogt. De kleine interactiemomenten geven het brein die 5 minuten rust die het nodig heeft, om nadien weer met volle concentratie te kunnen knallen. Bovendien is zo'n vrolijk, kwispelende collega het ideale gespreksonderwerp, zelfs voor de meer introverte werknemers.

“Een hond op kantoor draagt zijn pootje bij aan het algemene welzijn van de werknemers. Dat is bovendien precies waar Tom&Co voor staat: wij zetten ons iedere dag in voor het geluk van alle huisdieren en hun pet parents,” legt Aude van Enst, Head of Marketing & Communication bij Tom&Co, uit.

Ondertussen zijn er zo’n ​ 104 werknemers die op 23 juni hun honden zullen meenemen naar het werk.

Ook Marie Van Antwerpen, Operations Manager bij BAMBOO was meteen enthousiast: “Bij BAMBOO gaan we steeds op zoek naar een positieve ‘experience' in alles wat we doen. Honden meenemen naar kantoor om de werksfeer en het sociaal contact onder collega’s te bevorderen kunnen we dus alleen maar aanmoedigen.''

 

Voor bedrijven die nog niet goed weten hoe ze dit initiatief moeten aanpakken, heeft Tom&Co een aantal tips & tricks. Met deze gouden raad wordt Take Your Dog to Work Day voor zowel de collega’s als de honden een groot plezier.

  1. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond in orde is met zijn chip, inentingen, ontwormingen en ontvlooiingen. Bij een puppy moet eerst de vaccinatie tegen kennelhoest geregeld worden voordat hij in contact komt met andere honden.
  2. Alvorens het initiatief te organiseren op het werk, wordt er best eens gepolst of de collega’s enthousiast zijn voor het initiatief, of er iemand allergisch is, etc. Werknemers die hun hond niet kunnen meenemen naar kantoor, kunnen ook van thuis uit meedoen aan deze dag. Het bedrijf kan eveneens kiezen om te werken met hondenvrije zones en zones waar honden toegelaten zijn. Zo kan wie dat wenst een aparte lift, vergaderruimte of werkruimte innemen.
  3. Tom&Co raadt aan om de hond de laten wennen aan de kantooromgeving en hem even kort te laten kennismaken met de collega’s. Ook leggen werknemers met honden hun collega’s best uit hoe ze de hond mogen benaderen en welke regels voor hen belangrijk zijn.
  4. Een hond op kantoor heeft een rustige plek nodig, met weinig direct zonlicht en weg van drukke doorgangen. Wanneer de hond wil rusten, mag hij niet gestoord worden door de collega’s.
  5. Een leuke bezigheid voor de hond is een must. Tom&Co adviseert om de hond natuurlijke kauwspeeltjes te geven waarmee die zich een lange tijd kan amuseren. Uiteraard zijn sterk geurende snacks of piepspeeltjes te vermijden.
  6. Het is belangrijk om te letten op tekenen van angst of nervositeit bij de hond: hyperactiviteit, overmatig likken aan de neus, bibberen, overmatig hijgen, geeuwen of kwijlen. Luisteren naar de hond is de sleutel tot succes voor deze dag, want het is uiteraard de bedoeling dat het voor iedereen een prettige ervaring wordt.
  7. Doorheen de dag heeft een hond beslist nood aan een plaspauze. De hond af en toe eens mee naar buiten nemen, hem laten snuffelen of een balspelletje spelen is daarom ten sterkste aanbevolen.
  8. Een ideale kantoorhond is een rustige, sociale hond. Bij verlegen, oude honden of honden die veel nood hebben aan rust, kan een geel lintje rond hun harnas, halsband of leiband gewikkeld worden.

Last but not least deelt Tom&Co ook nog een checklist met handige spullen om mee te nemen naar kantoor: een kussen, matje of dekentje, kleine beloningssnacks, speeltjes (voor binnen en buiten, om samen te spelen of zich zelfstandig bezig te houden), een pluche knuffel, een drinkkom of waterfontein, poepzakjes, natuurlijke kauwsnacks en eventueel een geel lintje.


Florence Baekelandt Associate Consultant, Whyte Corporate Affairs

 

keyboard_double_arrow_up