Een kip als gezelschapsdier? Helemaal hip en een bron van plezier!

Vrijdag 14 april 2023 - Met Pasen eten we al eens graag een eitje, of het nu gaat om de chocoladen variant of een echt exemplaar. Dit jaar is de kans groot dat dat een kakelvers ei uit de tuin zal zijn, want steeds meer mensen houden zelf kippen thuis. Volgens een studie van Comeos zou het aantal kippen als gezelschapsdier in België tussen 2018 en 2022 met 3,9% zijn gestegen. Ook dierenwinkelketen Tom&Co merkt op dat het aandeel van verkochte producten voor kippen in haar winkels tussen 2021 en 2022 maar liefst 13,83% gestegen is. Daarom is het volgens Tom&Co nu het ideale moment om even wat extra aandacht te schenken aan dit kakelend gezelschap: hoe creëer je voor hen een aangename omgeving om in te vertoeven? En wat geef je hen best te eten? Tom&Co deelt haar advies!

De laatste jaren zijn consumenten zich steeds meer bewust over wat ze eten en waar hun voedsel vandaan komt. Er is dan ook een duidelijke trend naar duurzame en biologische voeding, wat verklaart dat steeds meer mensen een eigen moestuin beginnen of zelf kippen houden.

Uit een studie van Comeos blijkt dat in 2022 maar liefst 11,4% van de Vlaamse gezinnen in het bezit waren van een kip, terwijl dat in 2018 nog maar 7,8% was. Deze stijging neemt Comeos ook in Brussel waar, waar het aantal gezinnen dat een kip als gezelschapsdier heeft in dezelfde periode gestegen van 1,8% naar 6,9%.

Duurzaam entertainment voor speels gezelschap

Kippen houden is vooral heel leuk en zorgt voor wat extra entertainment in de tuin. Ze pikken, klimmen en scharrelen er graag op los en kakelen het liefst de hele dag lang tegen de hennetjes om zich heen – minstens twee of drie. De haan? Die mag er natuurlijk ook bij… op voorwaarde dat dit niet verboden is in de gemeente en dat eventuele buren er geen last van hebben. Maar kippen zijn naast speelse, ook hele slimme gezelschapsdieren. Net zoals mensen gaan ze zich snel vervelen.

Opdat ze zich ook binnen hun omheinde omgeving kunnen amuseren, biedt Tom&Co de nieuwe functionele en tegelijk leuke kippenaccessoires van het merk Beeztees aan:

 • Zo is er de Kip Voertoren. Die bestaat uit drie lagen, waardoor kippen van verschillende groottes gevoerd kunnen worden. Zowel via de bovenkant als de zijkanten kan de voertoren worden gevuld met verschillende soorten kippenvoer. De Kip Snacktoren werkt op een vergelijkbare manier, alleen zit er bovenop een punt waar groenten of fruit op kan worden geprikt.
 • De Kip Snackbal is bedoeld om te vullen met bijvoorbeeld blaadjes sla of een andere lekkere snack. De kippen moeten de snack uit de bal proberen te krijgen, terwijl die natuurlijk kan wegrollen. Op die manier wordt het snacken een leuke bezigheid voor de kippen en zullen ze zich zeker niet vervelen.
Story image
 • Kippen zitten graag hoog en droog op hun zitstokken. Maar de Kippenschommel kan het kippenhok nog extra leuk maken! Met dit speelaccessoire is urenlang spelplezier gegarandeerd, het is dan ook een echte verrijking voor het kippenhok. De Kippenschommel kan bovendien eenvoudig worden opgehangen door het meegeleverde touw.
Story image

De producten van Beeztees zijn bovendien allemaal gemaakt van 100% gerecycled plastic dat afkomstig is van drinkpakken. Het volledige nieuwe gamma ontdekken kan vanaf nu in de winkels van Tom&Co.

Voeding op maat van de (leg)kip

Kippen in de tuin bieden het geweldige voordeel dat we in bepaalde periodes bijna elke ochtend kunnen genieten van een kakelvers eitje. Tijdens de lente, en dus ook de paasperiode, leggen kippen de meeste eitjes. Dat is niet alleen overheerlijk, maar ook nog eens op en top duurzaam. Om hen te belonen, verdienen kippen op hun beurt dus ook voeding op hun maat, want ook zij hebben bepaalde voedingsvereisten.

Kippen zijn granivoren en in beperkte mate ook omnivoren. Ze pikken de hele dag in het rond op zoek naar insecten en wormen, of doen zich tegoed aan onze etensrestjes. Toch hebben kippen zeker nood aan een evenwichtig en gevarieerd dieet:

 • Op het menu van de kip staat vooral voeding op basis van granen, korrels of meel. Zeker voor een legkip is het belangrijk dat haar voeding voor 70% uit bovenstaande ingrediënten.
 • Verder smullen kippen maar al te graag van rauwe groenten.
 • Ook proteïnen zijn belangrijk. Indien de kip in haar omgeving onvoldoende slakken, wormen of insecten zou vinden, kan haar dieet eventueel aangevuld worden met restjes vlees of vis.
 • Schillen (van aardappelen, uien, bananen, kiwi’s, paprika of look) of beschimmeld voedsel dat we zelf niet meer zouden opeten dient in geen geval als voeding voor kippen. Ook pikante of erg zoute gerechten en sauzen mogen niet voorgeschoteld worden.
 • Daarnaastis het essentieel dat de kip voortdurend vers water tot haar beschikking heeft. Haar water moet dus elke dag gecontroleerd en ververst worden.
 • Tenslotte hebben kippen in beperktere mate ook nood aan calcium (voor de eierschaal), voedingssupplementen (voor de gezondheid), grit (een mix van kiezelgrit en oestergrit, voor een goede vertering) en snacks (voor een gelukkige kip).

Extra tip: om geen ongedierte aan te trekken, is het aanbevolen om het eten in een voerbak in het kippenhok te serveren. Wel moet hier voldoende plaats voor zijn. De voerbak onder de zitstok plaatsen is bijvoorbeeld een no go.

Tom&Co biedt in haar winkels en op haar website voeding op maat van elke (leg)kip. Zo is er het Tom&Co bio kippengraan en legkorrel van 20kg. Dit is een gemengd en compleet kippenvoer voor legkippen.

Het Tom&Co bio kippengraan en legkorrel van 20kg
Het Tom&Co bio kippengraan en legkorrel van 20kg

Florence Baekelandt Associate Consultant, Whyte Corporate Affairs
keyboard_double_arrow_up