Help, mijn viervoeter verliest veel haar

Donderdag 6 april 2023 - De lente is officieel in het land! Toegegeven, de zon heeft zich nog niet echt van haar beste kant laten zien deze laatste weken. Toch is het volop uitkijken naar tuinen die in bloei staan, vrolijk fluitende vogels en heerlijk drukke terrasjes. Ook onze viervoeters genieten van de eerste lentezon op hun snoet, maar de komst van dit nieuwe seizoen betekent ook de start van een nieuwe ruiperiode. Haaruitval bij honden en katten is volledig normaal, maar het is belangrijk om dit juist te verzorgen. Dierenwinkelketen Tom&Co to the rescue! Hieronder volgen enkele tips & tricks ​ om het haarverlies van pets te beperken, zoals het inlassen van een borstelmoment. Extra quality time gegarandeerd.

Wij, mensen, merken soms dat we in periodes meer haar verliezen, maar ook onze huisdieren hebben periodes dat ze meer ruien. Het is goed mogelijk dat een hond of kat zowat altijd haren verliest, maar toch is er tweemaal per jaar een extra piek. Een eerste ruiperiode stellen we vast in de late herfst, wanneer er weinig zon is geweest. Het tweede ruiseizoen start in de vroege lente, wanneer het daglicht opnieuw toeneemt. Het haarverlies van onze huisdieren heeft dus eigenlijk meer te maken met de toe- of afname van het daglicht en minder met temperatuurveranderingen.

Een dagelijks borstelmoment = quality time met je viervoeter

Een nieuwe ruiperiode staat voor de deur. Dit betekent dat honden en katten extra veel haren verliezen, zodat ze binnen enkele maanden kunnen genieten van hun zomervacht. Tom&Co raadt baasjes daarom aan om vanaf nu dagelijks een borstelmoment in te lassen. Tijdens dit innig moment samen met hun favoriete viervoeter geven baasjes hen niet alleen wat extra aandacht, maar verzorgen ze ook perfect hun haaruitval.

Eerste hulp bij borstelen

Tijdens de liefdevolle borstelsessie kan er niet veel mislopen, maar het is wel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

  • Tom&Co adviseert om bij een verharende kat heel zachtjes te borstelen. Om de meer hardnekkige knopen te verwijderen, zijn meerdere stappen nodig: ontwar de knoop met je vingers, kam hem door met een ontklitterkam in de richting van het haar en vervolgens met een kam met wijde tanden. Controleer tenslotte of de knoop weg is met een kam met fijnere tanden. Dit is veel aangenamer - en minder gevaarlijk - voor je kat dan knopen doorknippen met een schaar, zelfs als die bot is.
  • Bij een kat met een korte vacht is een rubberen borstel of een handschoen aan te raden en bij een lange vacht is het best om een borstel met lange metalen tanden te gebruiken. Borstel de vacht wel altijd met de haarrichting mee, zonder te hard op de huid van je huisdier te drukken.
  • Ook voor de verzorging van hun hond kiezen baasjes best een borstel die past bij het soort vacht dat hij heeft. Honden met kort haar, zoals een Jack Russel, hebben nood aan een rubberen borstel of een handschoen om de dode haren te verwijderen. Bij honden met een ruwharige vacht of draadhaar is het beter om een borstel met lange metalen tanden te gebruiken. Hetzelfde geldt voor honden met een krullende of langharige vacht. De dubbele vacht van een border collie vraagt dan weer om een slickerborstel of een klittenhark. Sluit de borstelsessie altijd af door even te kammen. Dierenwinkelketen Tom&Co biedt verschillende borstels aan op maat van iedere viervoeter via de webshop of in de Tom&Co-winkel.

 

  • Een wasbeurt voor honden om hun haren te verzorgen? Dat mag zeker, maar niet te vaak. Tom&Co benadrukt het gebruik van een hondenshampoo en geeft als tip mee om eerst te borstelen, dan de shampoo aan te brengen met water en tot slot goed uit te spoelen.
  • Geen zin in een badkamer die onderstroomt? Baasjes kunnen ook altijd langskomen bij de Tom&Co DogWash om hun huisdier in de watten te leggen. Elke DogWash is geïnstalleerd in een rustige ruimte, voorzien van dermatologisch geteste shampoos en antiparasitaire middelen dat vlooien en teken verwijdert. Dankzij een ergonomische badkuip, een flexibele waterstraal en een droogstand in twee fases, staat de DogWash garant voor een aangenaam moment voor zowel huisdier als baasje. Geïnteresseerden kunnen hier aan de hand van de filter “DogWash” zien welke Tom&Co-winkels in de buurt deze service aanbieden.
Story image
  • Mag het net wat meer zijn dan een wasbeurt? Baasjes die hun viervoeter eens van kop tot staart willen laten verzorgen met bijvoorbeeld een knip- of brushbeurt kunnen steeds terecht bij een Tom&Beauty schoonheidssalon. Daar zorgt een gediplomeerde hondenkapper voor een verzorging op maat. Baasjes kunnen hier contact opnemen met Tom&Beauty om een afspraak te maken.
Story image

Florence Baekelandt Associate Consultant, Whyte Corporate Affairs
keyboard_double_arrow_up