Tom&Co viert zijn dertigste verjaardag in het teken van groei

Ondanks de moeilijke context van de gezondheidscrisis, tekende de dierenspeciaalzaak Tom&Co een recordjaar op in 2020. Dankzij een uniek concept, exclusieve producten, maar ook specifiek advies en diensten is de verkoop van het merk het afgelopen jaar met  15% gestegen. De keten, die dit jaar haar dertigste verjaardag viert, zet haar groei verder door haar netwerk van verkooppunten in België en Frankrijk en haar omnichannelmodel uit te breiden. 

Tom&Co blaast 30 kaarsjes uit

Tom&Co zag het licht in 1991, in Jette. Op dat moment was Tom&Co de enige winkel in België die zich volledig specialiseerde in huisdierenartikelen. Dankzij de ondersteuning van haar franchisewinkels breidde Tom&Co op 30 jaar tijd enorm uit en evolueerde het bedrijf voortdurend verder om uiteindelijk een sterk merk en een steeds meer gespecialiseerde dierenwinkel te worden. Vandaag onderscheidt Tom&Co zich dankzij een unieke winkelervaring (de combinatie van fysieke winkels en een e-shop), exclusieve producten, advies en dienstverlening.

De onafhankelijke Belgische keten zal per eind april 174 winkels tellen, grotendeels franchisewinkels: 130 in België, 2 in Luxemburg en 42 in Frankrijk.

Toenemende aandacht voor het welzijn van huisdieren

Ondanks de moeilijke context van de gezondheidscrisis tekende Tom&Co in 2020 toch een recordjaar op, met een stijging van 15% in de verkoopscijfers tot 241 miljoen euro.

“Dankzij onze herpositionering en de grote investeringen in IT en logistiek van de afgelopen drie jaar zijn we opnieuw winstgevend kunnen worden en streven we naar historische winstmarges voor het jaar 2023. We breiden steeds verder uit in een groeimarkt en worden daarin ondersteund door de toenemende aandacht die er vandaag is voor het welzijn van dieren”, legt Thierry le Grelle, CEO en mede-aandeelhouder van Tom&Co, uit. Ter illustratie: “In België en Frankrijk bezit één op twee huishoudens een huisdier. Gezinnen geven steeds meer geld uit voor hun lievelingsdieren die vandaag meer dan ooit beschouwd worden als volwaardige gezinsleden. Dit fenomeen werd het afgelopen jaar versterkt door de sanitaire crisis en de lockdownperiodes.”

Het streefdoel van 250 verkooppunten

Hoewel Tom&Co al marktleider is in België, blijft het merk winkels openen. Dat is niet alleen in België het geval, maar ook in Frankrijk, waar het winkelnetwerk in volle expansie is.

Ons franchisemodel heeft zijn vruchten afgeworpen en lokt steeds meer en meer ondernemers”, stelt Thierry le Grelle vast. “Onze doelstelling is om dit jaar 5 winkels te openen en op termijn 250 franchisewinkels te hebben. Wij streven ernaar de Europese markleider te worden in de sector van dierenspeciaalzaken.”

Een webshop als aanvulling op de fysieke verkooppunten

Terwijl het netwerk van fysieke winkels steeds verder uitbreidt, zet Tom&Co ook verder in op zijn webshop (www.tomandco.com), die tijdens de lockdown werd gelanceerd. Klanten kunnen op de webshop gebruik maken van de diensten Click/Reserve (reservatie en ophaling in de winkel binnen de 24 uur) en Delivery (thuislevering binnen de 48 uur).

“Onze ambitie is om te evolueren naar een omnichannelmodel. Dit kunnen we realiseren door de catalogus online uit te breiden naar 5000 referenties, door een Click&Collect-service aan te bieden, waar klanten online kunnen betalen en in de winkel hun producten kunnen ophalen, en een Delivery-service aan te bieden, waarbij producten vanuit de winkel rechtstreeks aan huis worden geleverd”, beaamt de CEO van Tom&Co. Thierry le Grelle benadrukt wel dat “de winkel het belangrijkste contactpunt blijft met de klant, want daar staat expertise centraal. Ons online platform is bedoeld om meer traffic te genereren en meer te kunnen verkopen.”

De ontwikkeling van gespecialiseerde merken

Om voortdurend aan de nog specifiekere behoeften van haar klanten te kunnen voldoen, ontwikkelt Tom&Co haar eigen assortiment aan exclusieve en gespecialiseerde merken, waarbij de nadruk ligt op natuur (natuurlijke, evenwichtige en milieuvriendelijke producten), gezondheid (segmentatie per specifiek probleem van het dier en aangepaste verzorging) en plezier (gepersonaliseerde en innovatieve producten). Aan de andere kant bouwt het merk de diensten in haar winkels oo­­k steeds verder uit, in het bijzonder de toiletartikelen (Beauty) en wasproducten voor honden (Dogwash). Dit jaar zal Tom&Co ook de nieuwe, kleinere stadswinkel lanceren.

“Vandaag wil Tom&Co een ontmoetings- en uitwisselingsplek zijn voor dierenliefhebbers, zowel op het online platform als in de fysieke verkooppunten”, concludeert Thierry le Grelle, CEO van Tom&Co.

keyboard_double_arrow_up