Verlinvest neemt een belang in Tom&Co, waardoor zij de middelen heeft om haar groei in Europa te versnellen

Brussel, 31 mei 2022 - Tom&Co, de Belgische dierenwinkelketen, heeft een overeenkomst getekend met Verlinvest, de Belgische investeringsholding, om een belang in de keten te verwerven. De transactie, die nog door de mededingingsautoriteiten moet worden goedgekeurd, zal Tom&Co in staat stellen zijn groei te versnellen en een belangrijke speler in Europa te worden. 

Uitbreiding van de keten en de huisdierenpopulariteit 

Tom&Co werd in 1991 in Jette opgericht. In 30 jaar tijd is de keten, met de steun van haar franchisenemers, gegroeid tot een erkend merk en een steeds meer gespecialiseerde dierenwinkel. Vandaag is het bedrijf marktleider in België en groeit het snel in Frankrijk. Het onderscheidt zich op de markt dankzij zijn omnichannel winkelervaring, zijn exclusieve producten, zijn diensten en zijn deskundig advies, om in te spelen op de steeds specifiekere behoeften van zijn klanten. De onafhankelijke Belgische keten telt nu 180 winkels, waarvan 129 in België, 2 in Luxemburg en 49 in Frankrijk.   

Tom&Co heeft de afgelopen twee jaar recordresultaten geboekt. De omzet is in 2020 met 15% en in 2021 met 10% gestegen tot 264 miljoen euro.

“Gestimuleerd door de boom in de markt rond huisdieren, die nu als volwaardige leden van het gezin worden beschouwd, bloeit onze sector en is hij de laatste jaren sterk gegroeid", verklaart Thierry le Grelle, CEO en mede-aandeelhouder van het bedrijf. “Dankzij de forse investeringen die wij hebben gedaan en de dynamiek van onze franchisenemers, breidt Tom&Co het bedrijf zich snel uit.”   

Een nieuwe strategische aandeelhouder om een Europese leider te worden 

Verlinvest werd in 1995 in Brussel opgericht door enkele families gelinkt aan de AB InBev groep. Het investeert voornamelijk in snelgroeiende ondernemingen die actief zijn in consumentenproducten, gezondheidszorg en digitale technologie. Verlinvest ondersteunt momenteel een dertigtal bedrijven in Europa, Azië en de Verenigde Staten bij hun ontwikkelingsprojecten.  

"Wij zijn zeer verheugd Verlinvest als nieuwe aandeelhouder te mogen verwelkomen omdat Verlinvest onze langetermijnvisie deelt en een expert is in het bouwen van sterke merken", aldus Thierry le Grelle. "Met de kennis van de retail- en de digitale sector en het internationale netwerk van Verlinvest zijn wij in staat om onze expansie in Europa, met name in Frankrijk en de Benelux, de ontwikkeling van onze exclusieve merken en onze digitale transformatie te versnellen. Met de steun van deze nieuwe aandeelhouder zullen wij actief kunnen deelnemen aan de consolidatie van de sector door overnames en zo onze ambitie kunnen waarmaken om een leider te worden op de Europese markt.” 

"De Europese huisdierenretailmarkt biedt enorme kansen voor een speler als Tom&Co, die in België en Frankrijk een sterk merk heeft gecreëerd en gespecialiseerde producten en een uitstekende klantenservice biedt," voegt Roberto Italia, CEO van Verlinvest, toe. "Op basis van onze regionale en sectorervaring in petcare en FMCG zijn we goed geplaatst om Tom&Co te ondersteunen in deze volgende groeiperiode en om de Europese ambities van dit Belgische retail vlaggenschip waar te maken. We kijken ernaar uit om deze samenwerking aan te gaan met Thierry, zijn getalenteerde team en het uitstekende franchisenetwerk van Tom&Co.” 

Over Verlinvest 

Verlinvest is een internationale evergreen investeringsmaatschappij in familiebezit. Het werkt samen met visionaire ondernemers die consumentenrevoluties ondersteunen en de volgende generatie merken creëren die de komende jaren een positieve impact zullen hebben op de consumentensector. Verlinvest werd in 1995 opgericht in Brussel en heeft ook kantoren in New York, Londen, Mumbai en Singapore. Het richt zich op ondernemingen in groeistadia in de sectoren FMCG, zorg en gezondheid, en digitale platforms die hun groei willen versnellen. Het bedrijf heeft meer dan 2 miljard euro aan activa onder beheer en heeft merken in portefeuille zoals Oatly, Vita Coco, Tony's Chocolonely, Heads Up For Tails en Who Gives A Crap, maar ook alumni zoals Chewy.com, Vitaminwater en Remy Cointreau. 

keyboard_double_arrow_up